-->

23 Eylül 2009 Çarşamba

My Space & last.fm dayatması


Malumunuz geçtiğimiz günlerde tüm müzik severleri yakından ilgilendiren gelişmeler yaşandı ülkemizde. Popülaritesi hayli yüksek olan ve milyonlarca üyesi bulunan My Space ile last.fm sitelerine erişim engellendi. "Ben de bir şey oldu sandım, çok da lülü arkadaş" diyenler, yazının devamını okuma zahmetine hiç girişmesinler. Bu konunun önemini idrak edebilenlerle devam ederiz biz de.

Şimdi neler yaşandı ona bir bakalım önce. Müyap denen güzide(!) kurum, şikayette bulunarak My Space ve last.fm'le birlikte yüzlerce siteye daha erişimi yasakladı Türkiye'de. Peki bunun gerekçesi neydi? Öyle ya, bir mantığı olmalıydı bu işin. Yani amatör müzisyenlerin kendi iradeleriyle paylaşımlarda bulunduğu sayfalara durup dururken yasak gelmezdi, gelemezdi! Sahi Müyap'a dokunan neydi? Müyap başkanı bu sorumuzu şöyle yanıtlıyordu gazetelerden: "İnternette yasak olmaz. Ama telif haklarını da ödemeliler. Bu şirketler burada para kazanıyor, bu işler üzerinden kazanç sağlıyor, telif ödemeliler." Her cümlesinde telif kelimesinin altını çizen kişi, bir dönemin Dev Yol'cusu, ama şimdilerin ruhu parayla beslenen kapitalist yöneticisi Bülent Forta'dan başkası değil. Bu yasakların baş sorumlusu ve Ada Müzik'in de sahibi olan Forta, Müyap'a bağlı olan atıyorum "X, Y, Z vb." müzisyenlerin My Space sayfalarını kapatmak yerine, tüm siteye erişimi yasaklatıyor. Zaten kendisinin de amacı sanatçının hakkını hukunu aramak filan değil. Tamamen "bu işten acaba ben nasıl nemalanırım"ın hesabı güdülüyor. Bu yargıya peşinen varıyorum çünkü; alınan bu çağ dışı karar, hiçbir şeye salça olmayan sade müzik dinleyicisinin, canını acıtıp seslerini kısmak için bayram tatilinde yürürlüğe sokuluyor. Ve akabinde Müyap ve Mesam iş birliğinde acayip acayip müzik siteleri peydahlanıyor kapanan sitelere alternatif olarak. Adamlar açıkça diyor ki: "Bak sayın last.fm, sayın My Space. Sen yolunu buluyorsun, peki ya biz n'olacağız? Yok öle yağma. Site mi istiyor bu dinleyici bozuntusu, açarız biz de uyduruk bir site. Sana yar etmeyiz hem. Nemalanırız güzelce. Ama bize bol sıfırlı bir çıkma yaparsan işin rengi değişir! Oh mis." Ayrıca, internet sitelerine getirilen erişim engellerinin çığrından çıkmasında, sanırım uzman bilişim mahkemelerinin halen kurulamamasının da oldukça büyük bir payı var. Bununla ilgili M. Serdar Kuzuloğlu'nun kaleme aldığı "Dijital kuşağa bayram haram" yazısı da didik didik okunmalıdır.

Alalade bir müzik dinleyicisi olarak bendenizin de, dinozor kafalı kişilerin yol açtığı bu gibi durumlara asla kayıtsız kalamayacağını bilmenizi istiyorum. Daha çok kalem oynatacağız, sizlerden de ricamız tepkinizi bu uyanık paragöz adamlardan esirgememeniz ve yapılacak olan eylemlerde aktif rol almanız. Sevgili "Kanat Atkaya" abimin can alıcı sözleriyle nokta koyalım isterseniz: "İnternet üzerindeki özgürlükler için şimdi mücadele edilmeyecekse ne zaman edilecek? Hido'nun yancısının “komikli fotolar”ının yasaklanmasını filan mı bekliyorsunuz?"

http://www.engelliweb.com
M. Serdar Kuzuloğlu - Dijital kuşağa bayram haram