-->

4 Mayıs 2009 Pazartesi

2009 Dünya Şampiyonu Wishaw Büyücüsü


İngiltere'nin Sheffield şehrinde 2 haftadır derin bir heyecan vardı. Bu heyecanın sebebi de 2009 Snooker Dünya Şampiyonası'ydı. 18 Nisan'da başladı ve 4 Mayıs akşamı güzel bir finalle son buldu.

Turnuvada Ronnie O'Sullivan, John Higgins, Stephen Hendry, Shaun Murphy ve Stephen Maguire gibi deneyimli oyuncuların yanı sıra Mark Selby, Mark Allen, Graeme Dott, Allister Carter ve Ryan Day gibi genç ama yetenekli isimler vardı. Bu kadar iyi ismin olduğu bir dünya şampiyonasında beklentiler yüksekti elbette. Böyle bir ortamda toplar ıstakaların menziline girdi ve organizasyon başladı. Sürprizlerle başladı diyelim biz şuna. İlk turlar normal seyrinde geçti ama 2. turda olanlar oldu. Çünkü dünyanın bir numaralı ismi Ronnie O'Sullivan nam-ı diğer The Rocket, Mark Allen'a 13-11 kaybederek şampiyonaya veda etti. Şampiyon veda etti ama şampiyona devam ediyordu. İkinci turda elenen bir diğer isimse Allister Carter olmuştu.

Çeyrek finale gelindiğindeyse güzel maçlar oynanıyordu masalarda. John Higgins-Mark Selby kapışması en öne çıkan maçıydı bu çeyreğin. İki oyuncu da zihnen aşırı yoruldurlar ve maç son frame'de John Higgins'e kaldı. Çeyrek finalin bir diğer maçında Shaun Murphy, Stephen Hendry'i 13-11'le geçerek yarı finale çıktı. Ama bu maçın en unutulmaz anı, usta isim Stephen Hendry'nin masayı silip süpürmesiyle gelen 147'lik seriydi. Bu aynı zamanda şampiyonanın da tek 147'siydi. Stephen Hendry bu sayede £147.000'luk teselli ödülüyle The Crucible Theatre'dan ayrıldı. Bir önceki turda Allister Carter'ı eleyen Neil Robertson, bu defa da Stephen Maguire'ı geçip yarı finalist oldu.

Yarı finalde, turnuvanın sürpriz ismi Mark Allen bu kez bir başka büyük oyuncuyla karşılaştı. The Wizard of Wishaw olarak da bilinen Jonh Higgins, ilk etapta oyuna hakim oldu ve bir ara durumu 13-3'e kadar getirdi. Sonraki etaplarda çılgın bir geri dönüşe imza atan genç Kuzey İrlandalı Allen, durumu 16-13'e kadar taşıdı. Wishaw Büyücüsü Higgins, soğuk terler dökmesine rağmen 17-13'le kazanıp adını bu şampiyonada 4. kez finale yazdırdı. 1/4 finalin diğer ayağında Shaun Murphy, başka bir sürpriz isim olan Neil Robertson'ı zor da olsa yenerek Higgins'in rakibi oldu.

Finalde benim favorim elbette John Higgins'ti. Ronnie O'Sullivan ile birlikte finalde görmeyi çok isterdim ama olmadı. Bizim finalimize gelecek olursak beklenildiği gibi ortada başladı maç. Frame'ler oynanmaya başladıkça Higgins ağırlığını koydu ve çok başlarda maçı koparmış oldu. Özel sebeplerden ötürü Sheffield sakinlerinin hayli tepkili olduğu Shaun Murphy, finale kadar sessiz sakin gelmiş olsa da şansı John Higgins'e karşı tutmadı. Final oyununu 18-9'luk ezici bir üstünlükle kazanan John, bu yılla beraber World Snooker Championship'te 3. şampiyonluğunu tatmış oldu. Higgins'in turnuva boyunca sergilediği beyefendi tavrı ve güzel oyunlarıyla kupayı fazlasıyla hakettiğini söylemeliyim. Elbette kupanın yanında £250.000'luk küçük bir servetin de sahibi oldu:) Büyük İskoç oyuncunun, şampiyon olduktan sonra ailesiyle birlikte yaşadığı sevinç görülmeye değerdi. Görülmesi gereken bir diğer güzellik de Eurosport ekranlarındaydı. Turnuva boyunca çok hoş sunumlar yaptılar. John & Eurosport'a birlikte seslenelim: Devam edin.